Tradicija pripreme Paškog baškotina, Paška čipka, Koludraška štrika, Paška čipka (izrada), Koludraška štrika i kolacić, Paški baškotin, Paški rafajol
Nositelj oznake: Samostan Sv. Margarite
Otok: Pag
Grupa proizvoda: Umjetnost i dizajn, prehrambeni, nematerijalno dobro
Benediktinski samostan Sv. Margarite u Pagu stoljećima njeguje bogatu tradiciju izrade unikatnih rukotvorina i slastica. Nježna ljepota i složenost paške čipke koju izrađuju, predstavlja vrhunac ručne izrade pa je prepoznata i cijenjena diljem svijeta. Koludraška štrika, izuzetna je otočna delicija koja se tradicionalno ručno izrađuje za paška vjenčanja i druge svečane prigode jer je svaki kolačić simbol ljubavi, vještine i strpljenja. Paški baškotin je najstarija slastica koja se proizvodi u samostanu. Vrsta je tvrdog, lagano slatkog prepečenca, spravljenog po posebnoj samostanskoj recepturi. Kolacić je mekano pecivo s nježnom aromom anisa, oblikovano u prepoznatljiv oblik koluta dok se paški rafajoli izrađuju od prhkog tijesta, ispunjenog bogatim nadjevom od oraha. Sve se slastice izrađuju prema starinskoj recepturi koja se brižno prenosi s generacije na generaciju, čineći ove delicije autentičnom poveznicom prošlosti i sadašnjosti otoka Paga.
Kontakt:
Don Jose Felicinovića 2
23250 Pag benediktinke-sv.margarite@zd.htnet.hr +385915568566 www.benedictus.hr

Fotografija: A. Surač