Održana online edukacija „HOP stručni savjeti i novosti“ u okviru Programa Hrvatski otočni proizvod
U petak, 20. svibnja 2025. godine, održana je online edukacija pod nazivom „HOP stručni savjeti i novosti“, organizirana od strane Uprave za otoke u sklopu Programa Hrvatski otočni proizvod (HOP). Edukacija se odvijala putem platforme Microsoft Teams i okupila je sadašnje i potencijalne nositelje oznake HOP iz kategorija prehrane, pića i kemijskih (kozmetičkih) proizvoda.
Sudionici su imali priliku čuti stručna izlaganja dr. sc. Darija Lasića, člana stručnog povjerenstva HOP za prehrambene proizvode i pića, te dr. sc. Lidije Barušić, članice stručnog povjerenstva za kemijske (kozmetičke) proizvode. Svaki predavač je održao 40-minutno izlaganje, nakon čega je uslijedilo vrijeme za interaktivnu raspravu te pitanja, komentare i dodatna pojašnjenja.
Tijekom edukacije izložene su važne teme poput: potrebni certifikati, potvrde i analize za dobivanje oznake HOP, česte greške u deklariranju i označavanju proizvoda, izazovi vezani uz senzorsku kvalitetu proizvoda,
smjernice za postizanje visoke kvalitete i ispunjavanje svih uvjeta Programa. Edukaciju su moderirali predstavnici Uprave za otoke.
Zahvaljujemo svim sudionicima na aktivnom sudjelovanju i interesu za unapređenje kvalitete otočnih proizvoda. Ovakve edukacije važan su korak prema očuvanju autentičnosti i izvrsnosti hrvatskih otočnih proizvoda.
Za sve koji nisu bili u mogućnosti sudjelovati na edukaciji u nastavku dostavljamo prezentaciju dr.sc. Darija Lasića vezanu za kategoriju pića i prehrambenih proizvoda te prezentaciju dr.sc. Lidije Barušić, vezanu za kategoriju kemijskih proizvoda.