Intervju: Vilma slastice - slatka priča s Raba
1. Možete li nam ukratko predstaviti brend Vilma Slastice?
Vilma slastice već 26 godina donose čaroliju okusa kroz vrhunske domaće delicije. Posebno smo poznati po tradicionalnoj Rapskoj torti, raznovrsnim keksima i ručno rađenim čokoladama, u kojima se spajaju kvaliteta, ljubav prema slasticama i bogata otočna tradicija.
2. Kako je počela vaša slastičarska priča na otoku i tko stoji iza brenda?
Slatka priča Vilma slastica započela je prije 26 godina kada je Vilma Brna, moja majka, vođena strašću prema tradiciji i domaćim receptima, odlučila pretvoriti ljubav prema slasticama u obiteljski posao. Danas, i dalje je aktivno uključena, Vilma sa svojim timom njeguje autentične okuse otoka Raba, donoseći slatko zadovoljstvo u svakom zalogaju.
3. Što za vas znači oznaka "Hrvatski otočni proizvod"?
Oznaka “Hrvatski otočni proizvod” za nas predstavlja veliko priznanje i potvrdu kvalitete. Dodjeljuje se proizvodima koji se izrađuju na hrvatskim otocima i koji se ističu svojom izvornošću, tradicijom i vrhunskom izradom. Za Vilma slastice, ta oznaka znači da su naši proizvodi - poput Rapske torte, keksa i čokolada - prepoznati kao autentični otočni brend, koji njeguje lokalne recepture i doprinosi očuvanju kulturne baštine otoka Raba. Također, nadamo se da nam otvara vrata prema domaćim i inozemnim kupcima koji traže proizvode s pričom, tradicijom i identitetom.
6. Koliku ulogu imaju lokalni sastojci u vašim receptima?
Lokalni sastojci imaju ključnu ulogu u našim receptima - oni su temelj autentičnog okusa koji njegujemo već 26 godina. Koristimo limun s našeg otoka, čije korice daju svježinu i aromu našim slasticama, te liker Maraschino od višnje, proizveden u Zadru, koji obogaćuje našu Rapsku tortu prepoznatljivom notom tradicije. Upravo takvi sastojci povezuju naše proizvode s podnebljem, kulturom i pričom koju želimo prenijeti svakim zalogajem.
7. Postoji li neka posebna otočna receptura koju ste prenijeli u svoje moderne slastice?
Da, u našim slasticama posebno ponosno njegujemo recept za Rabsku tortu, koji je jedan od najstarijih poznatih recepata. Tajna tog recepta seže još u 1177. godinu, a stoljećima ga s ljubavlju čuvaju i prenose naše koludrice benediktinke s otoka Raba. Mi smo tu tradicionalnu recepturu zadržali u izvornom obliku, ali smo je pažljivo prilagodili današnjim ukusima - stvarajući slasticu koja spaja duh povijesti i suvremeni doživljaj okusa. Rabsku tortu tako nudimo ne samo u klasičnom obliku, već i inovativne varijacije oblika.
8. Surađujete li s lokalnim proizvođačima i na koji način?
Da, suradnja s lokalnim proizvođačima za nas je izuzetno važna - ne samo zbog kvalitete, već i zbog očuvanja otočne zajednice. Limune nabavljamo od uzgajivača s otoka Raba, jer svježina i aroma domaćeg voća čine veliku razliku u našim slasticama. Također, trudimo se da i ostale sirovine budu iz Hrvatske, koliko god je to moguće - od brašna, jaja i likera - kako bismo podržali domaću proizvodnju i zadržali autentičnost svakog proizvoda.
9. Kako su vaši kupci reagirali na oznaku "Hrvatski otočni proizvod"?
Naši kupci su na oznaku "Hrvatski otočni proizvod" reagirali izuzetno pozitivno - ona im ulijeva povjerenje u kvalitetu i autentičnost, a mnogima je upravo ta oznaka poticaj da odaberu naše proizvode.
10. Je li vam ova oznaka pomogla u promociji među turistima i lokalnim kupcima?
Da, oznaka nam je značajno pomogla u promociji, jer turistima predstavlja autentični suvenir, a lokalnim kupcima potvrdu vrijednosti domaće kvalitete.
11. Gdje se sve mogu kupiti vaši proizvodi - na otoku i šire?
Naši se proizvodi mogu kupiti u našem dućanu i brojnim suvenirnicama na otoku Rabu, ali i u mnogim trgovinama diljem Hrvatske - od većih gradova do malih mjesta duž obale, gdje turisti i domaći rado biraju naše slastice kao autentičan hrvatski proizvod.
14. Što biste poručili drugim otočnim proizvođačima koji razmišljaju o prijavi za ovu oznaku?
Poručili bismo im: definitivno se prijavite! Oznaka "Hrvatski otočni proizvod" donosi prepoznatljivost, povjerenje kupaca i dodatnu vrijednost svakom domaćem proizvodu.
15. Kako vi vidite budućnost malih proizvođača koji čuvaju otočnu tradiciju?
Budućnost malih proizvođača koji čuvaju otočnu tradiciju vidimo kao vrijednu, ali izazovnu - jer takva proizvodnja traži puno rada, kvalitete i predanosti. Uz veću podršku Ministarstva, posebno u promociji, edukaciji i plasmanu proizvoda, ti bi proizvođači mogli još snažnije očuvati i razvijati lokalnu baštinu, te postati važan dio održivog otočnog gospodarstva.
16. I za kraj, nabrojite mi molim vas, tri omiljene slastice iz vašeg asortimana.
Rabska torta - naša najpoznatija delicija s bogatom poviješću
Muštaćoni - tradicionalni otočni keksi puni okusa
Čokolade s cvijetom soli - savršen spoj slatkog i slanog koji osvaja na prvi zalogaj
Fotografija: A. Surač