Intervju: OPG Nadilo - s Korčule stižu sirevi s dušom otoka
1. Možete li nam ukratko predstaviti OPG Nadilo i otok s kojeg dolazite?
Dolazimo s otoka Korčule, iz mjesta Žrnovo - čarobnog kutka Dalmacije prepunog prirodnih ljepota, mediteranskog bilja i bogatog životinjskog svijeta. Na našem OPG-u bavimo se vinogradarstvom i vinarstvom, proizvodimo maslinovo ulje i uzgajamo voće od kojeg uskoro planiramo raditi likere. Ipak, ono po čemu smo najpoznatiji jesu naši kozji sirevi - jedini smo službeno registrirani proizvođači kozjih sireva na otoku, a naši su proizvodi već nagrađivani za kvalitetu. Posebni su i po tome što ih obogaćujemo raznim mediteranskim biljkama.
2. Kako otočki način života i prirodni uvjeti utječu na vaše proizvode?
Otočki način života nas je i nadahnuo da krenemo u ovu priču. Sama priroda i njezino okruženje potiču nas na proizvodnju - čista zemlja, miris mora i bilja, sve to prenosi se i na naše proizvode.
3. Koliko vam je važna ekološka i održiva proizvodnja?
Iznimno nam je važna. Osim što smanjuje troškove i otpad, koristi prirodne cikluse. Na primjer, koristimo kozji gnoj za masline, a grane s lišćem koje ne iskoristimo obrste naše koze. Živimo kružno gospodarstvo i vjerujemo da je to najbolji model. U planu nam je i ugradnja solarnih kolektora na staju kako bismo još više smanjili utjecaj na okoliš.
4. Koristite li moderne tehnologije u radu ili se držite tradicionalnih metoda?
Prakticiramo spoj tradicionalnog i modernog. Tradicionalnim znanjima dajemo prednost u pristupu, ali ih podupiremo modernim alatima koji nam omogućuju veću sigurnost i kvalitetu proizvoda te veće količine.
5. Kako ste saznali za oznaku „Hrvatski otočni proizvod“?
Za oznaku smo prvi put čuli na otočkom sajmu domaćih proizvoda u Blatu. Odmah nam je bilo jasno da to želimo za svoje proizvode.
6. Što za vas znači oznaka Hrvatski otočni proizvod?
Za nas ta oznaka znači veću prepoznatljivost i povjerenje kupaca. Kupci sve češće traže proizvode s ovom oznakom, pitaju za nju i ona im daje sigurnost da kupuju autentični otočni proizvod.
7. Sudjelujete li na manifestacijama, sajmovima ili projektima koji promoviraju HOP?
Oznaku smo dobili nedavno, pa još nismo sudjelovali na takvim događanjima, ali to svakako planiramo u skoroj budućnosti. Veselimo se svakoj prilici da predstavimo svoje proizvode širem krugu ljudi.
8. S kojim se izazovima najčešće susrećete u svakodnevnom radu?
Najveći izazovi su nam nedostatak vode i prostora. Voda je dragocjena na otoku, a proizvodnja zahtijeva sve više prostora.
9. Što vas najviše veseli u ovom poslu?
Najviše me veseli rad sa životinjama i boravak u prirodi. Veliko zadovoljstvo je i vidjeti gotov proizvod u rukama zadovoljnih kupaca koji se vraćaju po još.
10. Kakvi su vam planovi za budućnost - širenje, novi proizvodi, turizam?
Planiramo širenje proizvodnje - ideja nam nikad ne nedostaje. Svaka nova ideja otvori novu mogućnost i želimo je iskoristiti. U planu je i ponuda novih proizvoda, posebno likera od vlastitog voća.
11. Što biste poručili mladima na hrvatskim otocima koji razmišljaju o pokretanju vlastitog OPG-a?
Prije svega - trebaju voljeti otok i život na otoku. Ako imaju ljubav prema onome što rade i spremni su dati sebe u to, uspjeh neće izostati. Nema ljepšeg osjećaja od stvaranja nečeg vlastitog na mjestu koje voliš.
12. Što biste poručili drugim otočkim proizvođačima koji razmišljaju o dobivanju HOP oznake?
Toplo im preporučujem da se prijave. Naša iskustva su jako pozitivna - oznaka nam je otvorila nova vrata i donijela brojne prilike.
13. I za kraj, gdje vas mogu zainteresirani kupci kontaktirati ili posjetiti?
Naše proizvode mogu kupiti direktno kod nas na otoku, na našoj adresi, kao i na otočkim sajmovima, ali i na događanjima na susjednim otocima.
Fotografija: A. Surač